sâmbătă, 1 mai 2010

Tort Winter








O reteta de tort extrem de gustoasa, dureaza mai mult prepararea dar merita. Reteta este luata de pe blogul http://gabrielacara.blogspot.com/2009/01/tort-winter-cu-portocale.html
INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE BEZEA


- 3 albusuri
- 150g zahar pudra
- cateva picaturi de zeama de lamaie

Se bat albusurile spuma cu zaharul pudra si 3-4 picaturi de zeama de lamaie, ca pentru orice bezea.Spuma rezultata se aseaza intr-o forma de tort cu diametru de 26cm, tapetata cu hartie de copt si se coace 2 ore la cea mai scazuta temperatura. Blatul trebuie sa se usuce, fara sa se rumeneasca.

INGREDIENTE PENTRU 2 BLATURI DE ALUAT

- 1 ou
- 1 albus
- 70g zahar
- 50ml suc proaspat de portocale
- 50ml ulei
- 75-80g faina
- 1 lingurita rasa praf de copt

PREPARARE

Se bate oul cu albusul si zaharul, bine de tot.Apoi se adauga sucul de portocale, uleiul si faina, amestecata in prealabil cu praf de copt. Compozitia se pune intr-o forma tapetata cu hartie de copt, si se da la cuptor pt 20 min la 180 grade.
Se face inca o compozitie pentru al doilea blat.

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE CIOCOLATA (MOUSSE)

- 300ml frisca lichida
- 250g ciocolata cu lapte
- 1 plic de gelatina

PREPARARE

Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta in bucati si se amesteca pana se topeste, fara a fierbe. Se lasa putin sa se raceasca apoi se adauga gelatina, care a fost inmuiata in apa 10 min.
Dupa ce se raceste se amesteca cu celalta jumatate din cantitatea de frisca batuta.

Se amesteca pana la obtinerea unei creme omogene.

Se monteaza in jurul primului blat un inel de tort, se pune crema mousse de ciocolata se aseaza deasupra si cel de al doi-lea blat. Se scoate inelul si se pune la rece, timp in care se prepara crema de portocale.

INGREDIENTE PENTRU CREMA DE PORTOCALE

- 250ml frisca lichida

- 40g zahar pudra

- 1 plic intaritor de frisca

- 250g mascarpone

- 30g zahar tos

- 50ml suc de portocale

- 20ml suc de lamaie

- 4 foi de gelatina

- coaja si pulpa de la 2 portocale mari

PREPARARE

Frisca se bate bine cu zaharul pudra si praful intaritor.

Branza Mascarpone se freaca cu zaharul, pana aceasta se dizolva. Se amesteca cele doua compozitii. Se aduga coaja si pulpa portocalelor, filetate si curatate de pielite. Se inmoaie gelatina in apa rece, timp de 10 minute, apoi se dizolva pe foc mic, in sucul de citrice. Se raceste si se adauga in crema de portocale si se amesteca toate ingredientele. Se pune crema de portocale peste blat si marginea tortului se imbraca in crema si si se lasa 2 ore la frigider.

Apoi se pune deasupra blatul de bezea, se pudreaza cu zahar, iar marginile, optional, se orneaza cu frisca, nespecificata la ingrediente.



Napolitane cu ciocolata de casa




O reteta foarte usoara si extrem de gustoasa. Este luata de pe blogul http://cuinabanateana.blogspot.com/2009/10/ciocolata-de-casa-batonul-copilariei.html

Ingrediente:

400 de grame de zahar
150 ml de apa
1 plic de zahar vanilat
150 de grame de unt/margarina
500 de grame de lapte praf
50-100 de grame de cacao neagra
stafide
esenta de migdale
foi de napolitana

Preparare:

Zaharul, zaharul vanilat si apa se pun, intr-un vas la fiert, pana cand se topeste zaharul si atunci cand pui o picaturas pe deget formeaza o coarda alba (pe blogul original sunt poze cu exemplificari).
Dupa ce siropul e suficient de legat, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul, apoi se lasa sa se raceasca putin. Se amesteca laptele praf, stafidele si cacaua, intr-un vas incapator si se toarna siropul peste ele amestecand cu o lingura. Se pune amestecul care nu trebuie sa fie tare, pe o foaie de napolitana, si se acopera cu alta. Eu de obicei pun 2 straturi de crema.
Se lasa sa se raceasca peste noapte, sau vreo cateva ore. apoi se portioneaza.

Ciorba Radauteana



O reteta foarte buna, ideala pentru copii. Reteta originala de pe site-ul http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/8817/Ciorba-radauteana/

Ingrediente:

1 pui de preferat de tara
2 cepe
1-2 morcovi
1 pastarnac
usturoi (vreo 5 catei )
200 g smantana/200 ml iaurt degresat (pt dieta)
sare, piper
patrunjel

Preparare:

Puiul se taie si se pune la fiert impreuna cu legumele:


Dupa ce se ia spuma se adauga 2 catei de usturoi:


Cand este fiarta se pune intr-un vas carnea, iar zeama se strecoara pentru a ramane limpede (legumele se arunca)


Supa se pune din nou pe foc, se adauga sare (knorr pun eu) si se face sosul de smantama: se amesteca 200 g smantana cu 2 linguri de faina (fara faina in cazul dietei), si se pune supa peste amestecand bine pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga in oala.


Carnea se desprinde de pe oase si se taie cat de marunt doriti, apoi se pune in oala cu ciorba. Lasam pe foc cateva minute, timp in care curatam vreo 4-5 catei de usturoi si ii maruntim. Eu ii pun direct in oala, imi place sa simt aroma usturoiului, reteta originala era putin diferinta.
Se pune o lingura de otet, patrunjelul tocat si se opreste focul. Poza cu ciorba in farfurie nu am mai apucat sa fac.

Cauta reteta