luni, 11 aprilie 2011

Placinta cu branza si stevie





Reteta luata de pe site-ul minunatei Laura Laurentiu: http://www.retetecalamama.ro/2011/04/placinta-cu-branza-si-urzici.html. Initial se folosea spanacul sau urzicile, dar cum nu aveam decat stevie in frigider am zis sa incerc asa, pana la urma tot ceva verde este :P Sotul meu a fost incantat de aceasta placinta, desi la inceput era extrem de sceptic.

Ingrediente:

aluat: 500 de grame de faina, 300 de ml. de apa, 3 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de sare, 1 plic drojdie uscata
umplutura: 300 de grame de branza usor sarata (am avut 200 de vaca si 100 urda, peste care am pus sare), bine scursa de zer, 1 ceapa, 3 linguri de ulei de masline, ~500 de grame de stevie, sare si piper
in plus: ulei pentru uns, faina pentru presarat, galbenus de ou pentru uns placinta, seminte de susan pentru presarat

Aluatul l-am facut in masina de paine, folosind programul cu dospire.

Stevia se spala, se rup coditele. Ceapa se taie solzisori se caleste in cele 3 lg de ulei si se adauga stevia, eu nu am mai taiat-o, doar am rupt-o pe cea care mi s-a parut mai mare. Se lasa pe foc pana scad frunzele si se inmoaie. Se adauga sare, piper si se opreste focul.

Dupa ce a crescut aluatul se aseaza pe masa pe care eu am pus folie de aluminiu acoperita cu faina (in lipsa de un prosop de panza, destul de mare), si se intinde cu sucitorul un dreptunghi mare si cat de subtirel reusiti :P.
Se stropeste aluatul cu ulei, se presara branza, stevia si apoi se impacheteaza in 3-4 straturi, obtinand un dreptunghi alungit. Se pliaza apoi in 3 obtinand un patrat.

Se presara cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa deoparte aproximativ 15 minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Dupa trecerea timpului de odihna, placinta se pune in tava cu hartie de copt, se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma dreptunghiulara, pana la o grosime de aproximativ 3 cm.
Se unge cu galbenusul de ou pe suprafata, se presara cu seminte si se taie in portii.

Se da la cuptorul incins la 200 de grade Celsius pt. 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana la un timp total de aproximativ 30-40 de minute, placinta trebuie sa fie rumena si in acelasi timp coapta bine in interior, daca se apasa pe suprafata trebuie sa revina la forma initiala.Se serveste calduta, dar si rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cauta reteta