luni, 9 mai 2011

Varza a la Cluj




Imediat ce am citit pe blogul Laurei ca organizeaza un altfel de concurs culinar (adica fara voturi), m-am decis sa particip si eu! Nu am pretentia sa castig mare lucru, sunt sigura ca exista foarte multe gospodine mult mai experimentate decat mine. Totusi am hotarat ca ar fi frumos sa ma inscriu. Marea dilema a fost in alegerea primei dintre cele doua retete (colac peste pupaza sotul m-a anuntat ca intra la dieta, deci nu pot experimenta prea multe)...

Dupa multe ezitari m-am oprit la acest preparat: Varza a la Cluj (sursa inspiratiei mi-a fost blogul Amaliei: http://www.haisagatim.ro/2008/09/varza-la-cluj.html) prestata de o moldoveanca :P.

Pentru a respecta regulile concursului specific ca aceasta reteta este inscrisa in concursul BLOGGOSPODINA, cu link catre http://www.retetecalamama.ro/

Ingrediente:

o varza mare
cca 700 g carne tocata de vita
1 ceapa galbena+1 ceapa rosie micuta
1 ardei gras
1 lingura boia dulce
2 linguri orez basmati
o conserva rosii
ulei, cimbru, sare, piper
jumatate de pahar vin alb

Preparare:
Se toaca varza marunt, apoi se freaca cu putina sare, si se lasa la odihnit pana terminam cu restul ingredientelor.



Trecem la pasul urmator, si anume tocatul cepelor, si al ardeiului.
In imagine se observa o lumanare si un vas cu apa, nu faceam vraji ca sa castig :D, cu cateva ore inainte am vazut la tv aceasta tehnica folosita pentru a nu lacrima atunci cand toci ceapa, partea buna e ca a dat rezultate!



Dupa ce am taiat legumele, acestea se pun la calit intr-o tigaie cu putin ulei.



Cand sunt calite se adauga o lingura de boia dulce si se mai lasa un minut.



Se adauga carnea, si se amesteca usor. Se pune capac si se lasa pe foc pana scade zeama lasata de carne. Apoi se ia capacul si se rumeneste putin. La final se condimenteaza cu sar si piper.



Varza se pune intr-o oala si se lasa pana se inmoaie.




Cand este calita se adauga cimbru si piper.




Intre timp orezul se fierbe in apa cu sare.

De acum incepem asamblarea:



Intr-un vas yena uns cu ulei se pun straturi alternative de varza, carne, sos se rosii, orez, si tot asa, pana finalizam cu un strat de varza.


Cam asa arata inainte de a fi introdusa in cuptorul incins la 190 de grade pentru circa 1 ora si 10 min.





Proaspat scoasa din cuptor:



Noi am servit cu mamaliguta, multa smantana si ardei. Pofta buna!






Un comentariu:

  1. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere

Cauta reteta