Reteta de pe http://gabrielacara.blogspot.com/2009/01/tort-winter-cu-portocale.html
Un tort extrem de gustos, pe care l-am facut de multe ori si a avut acelasi succes.
Ingrediente pentru blatul de bezea:
3 albusuri
150g zahar pudra cateva picaturi de zeama de lamaie
stafide
bucati de nuca
Preparare:
Se bat albusurile spuma cu zaharul pudra si 3-4 picaturi de zeama de lamaie.
Spuma rezultata se aseaza intr-o forma de tort cu diametru de 26cm, tapetata cu hartie de copt.
Se presara deasupra nuci si stafide si se coace 2 ore la 100oC. Blatul trebuie sa se usuce, fara sa se rumeneasca.
stafide
bucati de nuca
Preparare:
Se bat albusurile spuma cu zaharul pudra si 3-4 picaturi de zeama de lamaie.
Spuma rezultata se aseaza intr-o forma de tort cu diametru de 26cm, tapetata cu hartie de copt.
Se presara deasupra nuci si stafide si se coace 2 ore la 100oC. Blatul trebuie sa se usuce, fara sa se rumeneasca.
Ingrediente pentru blaturi subtiri:
1 ou 1 albus
70g zahar
50ml suc proaspat de portocale
50ml ulei
75-80g faina
1 lingurita rasa praf de copt
Preparere:
Se bat albusurile spuma, se adauga galbenusul si zaharul. Se pune sucul de portocale, uleiul si faina cu praful de copt.
Compozitia se pune in forma de tort si se coace 10-15 minute.
In acest timp se face al doilea blat folosind aceleasi ingrediente.
In reteta initiala din aceasta compozitie se faceau 2 blaturi,insa acestea erau prea subtiri asa ca am decis sa nu mai impart copmozitia.
Ingrediente pentru crema de ciocolata (MOUSSE)
Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste,insa fara a fierbe.e lasa foarte putin timp, ca sa nu mai fie la fel de fierbite si se adauga gelatina, care a fost inmuiata in prealabil 10 minute in apa rece. Dupa ce se raceste, se amesteca cu cealata jumatate de cantitate de frisca, batuta, de aceasta data.
Se monteaza in jurul primului blat un inel de tort, se pune crema mousse de ciocolata se aseaza deasupra si cel de al doi-lea blat. Se scoate inelul si se pune la rece, timp in care se prepara crema de portocale.
Ingrediente pentru crema de portocale/visine:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra
1 plic intaritor de frisca
250g mascarpone
30g zahar tos
50ml suc de portocale/50 ml suc de visine
20ml suc de lamaie
4 foi de gelatina
coaja si pulpa de la 2 portocale mari/un castronel de visine
Preparare:
Apoi se pune deasupra blatul de bezea, se pudreaza cu zahar, iar marginile, optional, se orneaza cu frisca, nespecificata la ingrediente.
1 ou 1 albus
70g zahar
50ml suc proaspat de portocale
50ml ulei
75-80g faina
1 lingurita rasa praf de copt
Preparere:
Se bat albusurile spuma, se adauga galbenusul si zaharul. Se pune sucul de portocale, uleiul si faina cu praful de copt.
Compozitia se pune in forma de tort si se coace 10-15 minute.
In acest timp se face al doilea blat folosind aceleasi ingrediente.
In reteta initiala din aceasta compozitie se faceau 2 blaturi,insa acestea erau prea subtiri asa ca am decis sa nu mai impart copmozitia.
Ingrediente pentru crema de ciocolata (MOUSSE)
-300ml frisca lichida
-250g ciocolata cu lapte
2 foi de gelatina
2 foi de gelatina
Preparare:
Se incalzeste jumatate din cantitatea de frisca, se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste,insa fara a fierbe.
Se monteaza in jurul primului blat un inel de tort, se pune crema mousse de ciocolata se aseaza deasupra si cel de al doi-lea blat. Se scoate inelul si se pune la rece, timp in care se prepara crema de portocale.
Ingrediente pentru crema de portocale/visine:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra
1 plic intaritor de frisca
250g mascarpone
30g zahar tos
50ml suc de portocale/50 ml suc de visine
20ml suc de lamaie
4 foi de gelatina
coaja si pulpa de la 2 portocale mari/un castronel de visine
Frisca se bate bine cu zaharul pudra si praful intaritor. Branza Mascarpone se freaca cu zaharul, pana aceasta se dizolva. Se amesteca cele doua compozitii. Se aduga coaja si pulpa portocalelor, filetate si curatate de pielite. Se inmoaie gelatina in apa rece, timp de 10 minute, apoi se dizolva pe foc mic, in sucul de citrice. Se raceste si se adauga in crema de portocale si se amesteca toate ingredientele. Se pune crema de portocale peste blat si marginea tortului se imbraca in crema si se lasa 2 ore la frigider.
Apoi se pune deasupra blatul de bezea, se pudreaza cu zahar, iar marginile, optional, se orneaza cu frisca, nespecificata la ingrediente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu