joi, 17 februarie 2011

Coq au vin


O reteta foarte gustoasa. Sursa: http://www.retetecalamama.ro/2010/05/coq-au-vin.html . Nu e nevoie sa mai spun ca doamna Laura este o bucatareasa exceptionala.

Ingrediente:

Bucati de cocos de tara, preferabil, eu insa am avut pulpe si spate de pui din supermarket :P
400 ml vin rosu
250 de ml. de supa de pasare
60 de ml. de cognac-nu am pus, mi-a fost frica sa nu dau foc la intreaga casa cu flambatul meu :D
2 linguri de pasta de rosii
300 de grame de ciuperci champignon, taiate in sferturi
250 de grame de arpagic (ceapa mica)-2 cepe medii taiate in sferturi
60 de ml. de ulei de masline extravirgin-floarea soarelui
40 de grame de unt
1 lingura de faina
100 de grame bacon, prosciutto sau panceta-jambon a fost tot ce am gasit prin frigider
1 catel de usturoi fin tocat
1 lingurita de oregano uscat
1 lingurita de cimbru uscat
sare, piper


Preparare:

Carnea de pui spalata si portionata se sareaza si se pipereaza.
Intr-o tigaie incapatoare se incing 30 de ml. de ulei de masline si se rumenesc cepsoarele pe toate partile. Se adauga ciupercile, toate deodata, si se calesc impreuna aproximativ 5 minute.

Se scot legumele intr-un castron, se acopera si se pastreaza la cald.

In aceeasi tigaie se adauga restul de ulei de masline (30 de ml.) si se rumenesc, pe rand, fara a le inghesui, bucatile de carne.

Pe masura ce bucatile de carne se rumenesc, se scot intr-un castron.

Peste aceasta parte am sarit, din motive de siguranta :D

Cand sunt toate rumenite, se adauga toate deodata inapoi in tigaie, se incinge bine tigaia, se adauga cognacul si se flambeaza:

Pentru flambare, se adauga in tigaia incinsa tot alcoolul deodata, apoi se aprinde cu un chibrit apropiat de vaporii care se degaja (se poate aprinde si inclinand tigaia in asa fel incat sa vina in contact vaporii cu flacara de la aragaz, dar se va imprastia ceva grasime!). Ceea ce arde sunt vaporii volatili ai alcoolului. In aproximativ 30 de secunde, flacarile trebuie sa se stinga de la sine. Atentie: sa nu aveti hota pornita, sa nu va aplecati astfel incat hainele sau parul sa vina in contact cu flacara! Daca in 30 de secunde flacarile nu se sting, acoperiti vasul cu un capac. Metoda da o aroma deosebita iar alcoolul se mistuie in intregime, nicio urma neramanand in preparatul final.

Bucatile flambate, imediat ce flacarile s-au stins, se scot in cratita in care se vor gati mai departe (sa aiba capac).

Vinul, supa, pasta de rosii, oregano, cimbrul si catelul de usturoi fin tocat se adauga in tigaie si se dau in clocot, racaind toate aderentele de pe fundul vasului. Se pune carnea in tigaie peste acest amestec.

Se acopera cu capacul si se fierbe pe foc mic pana ce carnea se inmoaie (pentru un pui de la magazin, sunt suficiente vreo 30 de minute). Cand carnea e moale, se adauga legumele (cepsoarele si ciupercile) impreuna cu zeama pe care au lasat-o.

Se acopera si se mai fierb impreuna 15 minute.

Intre timp, baconul (sau pancetta) taiat in fasiute fine se rumeneste pana devine crocant, apoi se scoate pe hartie absorbanta.

Untul moale se amesteca cu faina.

In cratita se adauga fasiutele rumene de bacon.
Se dilueaza untul amestecat cu faina cu 1 polonic din sosul din cratita, apoi se adauga compozitia de unt peste mancarea care fierbe. Se mai clocoteste 2-3 minute, se potriveste gustul de sare si piper si mancarea e gata:

Am servit cu garnitura de piure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cauta reteta