luni, 5 aprilie 2010

Cozonaci moldovenesti





Ne aflam in perioada Pastelui, cand toata lumea este interesata de retete pentru nelipsitii cozonaci.
Am incercat mai multe variante, insa m-am oprit la aceasta. Poze cu ingredientele sau prepararea nu am... Aluatul il fac la masina de paine, cu timp de framantare 30 de minute, insa voi posta reteta cu toate etapele.
Reteta am luat-o de pe http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/18369/COZONAC-MOLDOVENESC/.

Ingrediente:
1 kg faina
250 g zahar
450 ml lapte
1 lingurita sare fina
8 galbenusuri
1 cub de drojdie proaspata de 50 g
esente rom, vanile, migdale
2 plicuri zahar vanilat
ulei + 50 g unt topite impreuna in total 200g
1 ou batut bine pentru uns cozonacii

Pentru umplutura:

400 g nuca macinata
200 g zahar
4 linguri cacao
8 albusuri
stafide (inmuiate)
miez de nuca taiat
esenta de rom, migdale

Eu pun toate ingredientele in masina de paine in ordinea din manual, setez framantare 30 min, apoi pun aluatul intr-un vas pe care il las 2 ore la caldura.

Pentru cele care nu au masina:
- faina se cerne intr-un lighean si se amesteca cu 2 ore inainte de framantat; se lasa la temperatura camerei
- sarea se presara pe marginea ligheanului, nu in mijloc
- galbenusurile se lasa la temperatura camerei si ele
- laptele se fierbe impreuna cu zaharul, coaja de lamaie si zaharul vanilat, se racoreste iar cand se adauga la aluat trebuie sa fie caldut doar
- in mijlocul fainii se face o gaura si se pune drojdia faramitata
- se pune peste drojdie o lingura de zahar si lapte caldut cat sa o acopere
- se presara faiana (putina) peste ea si se lasa sa dospeasca dorjdia (se umfla destul de mult)
- dupa ce a dospit, se amesteca cu o lingura de lemn
- peste faina amestecata cu drojdia si sarea in prealabil, se adauga galbenusurile si laptele cate putin, framantand usurel
- in momentul in care sunt incorporate se adauga grasimea si se framanta din ce in ce mai zdravan, pana cand aluatul se desprinde de pe marginile ligheanului (sa fie unul mare !!!!!!)
- aluatul se bate, se izbeste, se tranteste, sa-i sara toti fulgii ...
- se lasa la crescut, de preferinta la loc inalt, pe un dulapior

Pentru umplutura se bat albusurile spuma si se amesteca cu nucile macinate, zaharul, cacaoa si esentele.
Stafidele se fierb cu apa si rom pana se umfla.
Tavile se imbraca cu hartie de copt.
- dupa ce a crescut aluatul, il impartim la 4
- se intinde fiecare bucata de aluat cu mana, pe o planseta unsa cu ulei
- presaram pe fiecare stafide stoarse si umplutura preparata si rulam
- se impletesc apoi cate doua, cu grija ca sa nu iasa nuca si se aseaza in tava
- se mai lasa tavile acoperite cu un servet, inca 30 de minute la crescut, tot la locusor inalt, timp in care pregatim cuptorul
- foc mic, circa 160 de grade ca sa se coaca frumos, uniform
- se orneaza cu miez de nuca, se ung cu oul batut si se baga la cuptor
- dupa cca. 40 de minute, se incearca cu paiul si daca aceste iese curat, inseamna ca sunt gata
- daca nu par suficient de apetisanti, se mai pot unge cu ou inca o data, spre sfarsitul coacerii


2 comentarii:

  1. arata super. Impletitura e cu 3 rulouri?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, arata bine, dar gustul e cel mai important, si sunt foarte buni :) Sunt impletiti in 3, imi place mai mult aspectul :P

    RăspundețiȘtergere

Cauta reteta