sâmbătă, 18 decembrie 2010

Turta dulce









Am inceput pregatirile pentru sarbatori, cu aceasta reteta de turta dulce luata de pe blogul: http://bucatarmaniac.blogspot.com/2010/12/turta-dulce.html.
Am facut doar jumatate de doza.

Ingrediente:

Pentru aluat:

3 galbenusuri

200g zahar ars si stins cu 100 ml apa calda

200 ml lapte

200 g zahar

2 lingurite rase scortisoara

1 lingura rasa (nu o lingurita) de bicarbonat de amoniu

50 g unt

faina cat cuprinde (mi-e mi-a incaput 1 kg)

Pentru glazura:

3 albusuri de ou

250 g zahar praf

2 plicuri zahar vanilat praf

Este bine sa incepeti pregatirea turtelor dulci cu o seara inainte. Deci facem aluatul cu o seara inainte, pentru ca trebuie sa stea in frigider peste noapte , sau cel putin 5 ore.

200 de g de zahar se caramelizeaza la foc mic si se stinge cu 100 de ml de apa calda. Atentie! Turnati toata apa dintr-o data peste zaharul ars, pentru ca va fierbe instantaneu si va stropi daca o turnati incet. Este bine sa stati la o distanta cat se poate de mare de oala, in special cu fata, cand faceti chestia asta. Se lasa sa mai fiarba cateva minute pana se topeste tot caramelul si se transforma intr-un sirop. Se lasa la racit.

Intre timp se pregatesc restul ingredientelor intr-un vas: cele 3 galbenusuri, laptele in care se poate dizolva bicarbonaul de amoniu, 200 de g de zahar, scortisoara si untura. Se amesteca bine. Cand este rece, se adauga si siropul si se omogenizeaza cu restul compozitiei. Se adauga treptat si faina. Trebuie sa obtineti un aluat potrivit. Aluatul trebuie sa fie destul de tare ca sa stea legat, dar destul de moale ca sa poata fi framantat. Incape cam 1 kg de faina. Se impacheteaza intr-o folie alimentara si se pune in frigider unde se lasa peste noapte.

Se rupe din el bucati mai mici si se intind cu sucitorul. Se intins aluatul in foaie de aproximativ jumatate de cm grosime. Daca le doriti mai umflate, puteti sa intindeti foaia si mai groasa.

Decupam formele si le punem in tavi unse cu ulei. Se dau la cuptorul preincalzit la foc mic, pentru aprox. 10 minute. Cand sunt gata, trebuie sa fie putin aurii, dar inca moi.

Pentru glazura: albusurile de ou se bat spuma tare. Se adauga trepatat cate o lingura de zahar praf si se bate in continuare pana incorporati tot zaharul.

Se orneaza turta dupa imaginatia fiecaruia. Se pastreaza in cutii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cauta reteta